Carburanți sintetici din atmosferă: EcoStartup-ul companiei Carbon Engineering care şi-a dat seama cum să lupte împotriva încălzirii globale

Este necesar să se elimine carbonul direct din atmosferă pentru a fi reciclat mai apoi. Tehnologia nouă va contribui la lupta împotriva încălzirii globale, iar companiile petroliere deja investesc în aceasta.

Ventilatorul vă ajută să simțiți răcoarea într-o zi fierbinte. Dar poate oare opri acesta încălzirea globală?

Principalele companii globale de combustibili fosili sunt gata să verifice ipoteza: Chevron, Occidental Petroleum și gigantul minier australian BHP au investit anul acesta în Carbon Engineering.

Startup-ul canadian susține că a găsit practic o soluție la problema încălzirii globale. Descoperirea este de a elimina carbonul direct din atmosferă.

Ca parte a unui experiment din Squamshish, un vechi oraș forestier, la aproximativ 30 de mile nord de Vancouver, compania folosește un ventilator imens pentru a captura cantități mari de aer într-o mașină proiectată pentru a extrage dioxid de carbon. Gazul poate fi apoi reciclat într-un combustibil destul de scump, sintetic.

 
Grija pentru mediu

Investițiile în Carbon Engineering și susținerea altor inițiative de reducere a emisiilor de carbon sunt grijile companiilor care utilizează combustibili fosili. Ei au nevoie să rămână în tendință și profit, în ciuda încălzirii globale.

Vehiculele electrice, energia solară și energia eoliană devin din ce în ce mai accesibile, ceea ce îi obligă pe managerii de top să admită faptul că continuarea activității ca și până acum înseamnă a pune compania în pericol de ruină.

Deja, companiile care exploatează combustibili fosili se confruntă cu un baraj de procese, controlul investitorilor și legi care îi încurajează să investească în energie curată.

Grupurile de acțiune exercită presiuni asupra companiilor și a organismelor legislative. Acestea necesită încetarea producției de petrol și gaze prin metoda fracturării hidraulice a scoartei terestre și luptă activ cu conductele cu care transportă materii prime din nisipurile petroliere canadiene.

Este vorba despre recunoașterea faptului că schimbările climatice prezintă riscuri semnificative pentru toate sectoarele economiei. Schimbările climatice nu mai sunt considerate o problemă minoră. Acesta este un risc de afaceri care necesită un răspuns.

Fiona Wilde
Vicepreședintele BHP pentru înbunătăţirea şi dezvoltarea durabilă a schimbărilor climatice – despre investiția de șase milioane ale companiei Carbon Engineering

Desigur, companiile mari de energie continuă să producă petrol și gaze, împingând guvernele Statelor Unite și altor țări să deschidă tot mai multe teritorii noi pentru explorare.

Cu toate acestea, unele companii semnalizează deja modificări. De exemplu, mai multe companii, inclusiv Royal Dutch Shell și BP, iau măsuri pentru reducerea emisiilor. Compania norvegiană de petrol Equinor intenționează să crească investiţia pentru energia curata pînă în 2030 cu 15-20%.

Carbon Engineering

Proiectul pilot al Ingineriei Carbon este unul dintre mai multe proiecte din lume pentru „captarea directă a carbonului”. Aceasta este încă o mică inițiativă, dar poate juca un rol important în încetinirea schimbărilor climatice.

Carbon Engineering – o inițiativă care poate juca un rol important în rezolvarea problemei încălzirii globale.

Majoritatea lucrărilor se desfășoară într-un vechi depozit industrial tablă cutată, decorat cu graffiti. Acest depoyit a fost folosit ceva mai devreme de o companie care producea produse chimice pentru industria celulozei.

Birou sunt o improvizație pură cu toalete pe stradă. Până când carbonul nu este captat constant din atmosferă, compania va funcționa în modul de testare.

Sean McGilp – operator Carbon Engineering

Chevron și Occidental, care au ocupat posturi în consiliul de administrație al Carbon Engineering, au refuzat să dezvăluie mărimea investițiilor lor. Startup susține că a ridicat un total de 68 milioane dolari în ultima sa rundă de finanțare. Banii s-au dus la extinderea proiectului pilot și la dezvoltarea primei fabrici comerciale.

Criticii din companiile de combustibili fosili spun ca astfel de investitii sunt prea modeste pentru a fi ceva mai mult decat un simplu PR.

Directorii Carbon Engineering au spus că vor saluta investițiile companiilor de combustibili fosili nu numai pentru banii pe care îi investesc, ci și pentru asistență tehnică și lobby.

La început, companiile doreau doar să arate cât de „verzi” sunt, dar acum vedeți acțiuni reale.

Steve Oldham
director executiv al Ingineriei Carbon

Cum funcționează

Carbon Engineering a spus că în fabricile comerciale vor exista ventilatoare uriașe cu un diametru de 10 metri pentru colectarea aerului și trecerea printr-un proces chimic complex.

Este una dintre mai mari companii din lume care lucrează cu această tehnologie. Fiecare astfel de instalație ar putea ajunge la eliminarea anuală din atmosferă a unei cantități de dioxid de carbon comparabilă cu rezultatul muncii a 40 de milioane de copaci.

Dioxidul de carbon poate fi reciclat în combustibil sau poate fi captat pentru curăţarea atmosferei. Distrugerea este inofensivă dacă carbonul nu se scurge înapoi în atmosferă.

Combustibil sintetic

Bioxidul de carbon emis va fi de asemenea amestecat cu hidrogenul extras din apă și va produce combustibil sintetic. Acesta va fi transformat în benzină, motorină sau carburant. Energia necesară producerii de hidrogen va proveni din turbine eoliene și panouri solare.

Combustibilul sintetic va fi mai scump decât benzina obișnuită. Potrivit Carbon Engineering, costurile de producție ar putea fi de aproximativ 4 dolari pe galon (3,7 litri). Acest preţ este mai mare decât cel mediu de vînzare cu amănuntul a benzinei în Statele Unite – aproximativ 2,70 USD per galon. În ciuda costurilor ridicate, propunerea va fi relevantă pentru India și Japonia, care cheltuiesc zeci de miliarde de dolari pentru importurile de petrol.

Carbon Engineering spune că combustibilul sintetic poate fi utilizat în automobile standard, camioane și motoare de aeronave și va polua mai puțin aerul. Carbon Engineering va emite dioxid de carbon în cazul arderii combustibilului, dar acest lucru nu va duce la o creștere semnificativă a gazelor cu efect de seră din atmosferă, deoarece carbonul care este deja în aer va fi procesat în acest proces.

Ce doresc investitorii?

Unul dintre primii investitori în Carbon Engineering a fost Bill Gates, co-fondator al Microsoft, și N. Murray Edwards, președintele executiv al Canadian Natural Resources, un producător important de nisipuri petroliere si petrol greu, cunoscut pentru amprenta sa ridicată de eliminarea de carbon în atmosferă.

Companiile de petrol și gaze trebuie să se gândească la viitorul lor. Ei știu că într-o zi compoziția complexului energetic va fi diferită. Și există o mulțime de motive pentru această investiție.

Michael Webber
Profesor de energie la Universitatea Texas din Austin

Occidental dorește o livrare regulată de dioxid de carbon. Poate fi folosit pentru injectarea în câmpuri petroliere. Gazul va crește presiunea în puț, cantitatea de ulei produs va crește.

Compania utilizează deja carbon, care se găsește în depozitele naturale subterane, dar acest lucru nu aduce beneficii semnificative mediului.

Prin eliminarea carbonului din atmosferă, aceasta speră să îngroape atât de mult carbon ca și combustibilul, sau chiar mai mult. Un beneficiu suplimentar pentru companie este reducerea impozitului pentru reducerea amprentei sale de carbon.

Fiecare companie petrolieră ar trebui să vizeze emisii zero de carbon. Credem că putem arăta emisii minime de carbon. Abordarea schimbărilor climatice este un moment de cotitură pentru industrie.

Vicky Hollub
Director executiv, Occidental

Chevron se străduiește, de asemenea, să satisfacă una dintre nevoile sale. Legea din California impune rafinăriilor și altor distribuitori să reducă treptat emisiile de carbon pentru combustibilii lor.

Compania, cu sediul în San Ramon, California, are două rafinării mari în stat și ar putea folosi combustibil sintetic.

Combustibil sintetic din carbon care a fost extras din atmosferă

Avem nevoie de combustibili cu emisii scăzute de carbon – lumea are nevoie de combustibil pentru transport, în timp ce publicul este în favoarea reducerii emisiilor de carbon. Și aceasta este una dintre opțiunile din această situație.

Barbara berger
Președinte al Chevron Technology Ventures

Perspectivele Carbon Engineering

Ideile ambițioase ale Carbon Engineering vor necesita investiții semnificative.

Una dintre instalațiile de captare și stocare a dioxidului de carbon va elimina anual 1 milion de tone de dioxid de carbon din atmosferă – o mică parte din cele peste 33 miliarde de tone pe care umanitatea le emite anual.

Procesul tehnologic va costa aproximativ 100 de dolari pe tonă. Acest lucru poate fi parțial compensat de o creștere a producției de petrol, care poate furniza carbon. Poate fi utilizată și pentru producția de ciment și alte materiale de construcție.

O parte a maşinăriei Carbon Engineering 

Carburanții sintetici pot avea probleme la intrarea pe piață datorită costurilor lor.

David Keith, inginer, aplicat de la Harvard, care a fondat compania Carbon Engineering, susține că combustibilul sintetic va fi cel mai probabil necesar pentru camioane, nave și avioane, în timp ce autovehiculele și alte vehicule mai mici se vor schimba în viitor pe baterii.

„Nu vom putea învinge producția de petrol în condiții de concurență directă fără reglementări suplimentare”, a spus Keith, referindu-se la impozitele pe emisiile de carbon și alte standarde de mediu.

Cu toate acestea, în cazul unei situații climatice globale, guvernele ar putea fi nevoite să intervină pentru a accelera eliminarea carbonului din atmosferă. Vor fi necesare trilioane de dolari pentru a capta și a absorbi cantitatea necesară de carbon sin atmosferă.

Dacă există o voință politică semnificativă de a reduce serios emisiile, atunci cred că în următorul deceniu sau două vom vedea răspândirea acestei tehnologii.

David Keith
un inginer, fizician aplicat de la Harvard, care a fondat Carbon Engineering

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *