Poluarea cu plastic: răspunsul designerilor

Populația planetei este în creștere la fel ca şi cantitatea de gunoi produsă de aceasta. Principalul anti-erou este plasticul. Problema „poluării cu plastic” – plastic pollution – este deja la egalitate cu încălzirea globală. Designerii contribuie la decizia acestei probleme.

Ce este poluarea cu plastic?

Din 1950, umanitatea a produs aproximativ 6,3 miliarde de tone de plastic, dintre care doar aproximativ 9 la sută reciclate – cea mai mare parte a deșeurilor intră inevitabil în mediu. În fiecare zi, aproximativ 8 milioane de unități de produse din plastic, sticle, pungi etc. ajung în ocean. În apele sale plutesc aproximativ 5,25 trilioane de unități cu o greutate totală de 269 de mii de tone.

Pentru a facilita evaluarea amploarei dezastrului, o profesoară de la Universitatea din Georgia, Jenna Jambek, oferă un exemplu bun: imaginați-vă că la fiecare 300 de metri de coasta a oceaniei există cinci pungi pline cu gunoi de plastic. Anume atât de mult plastic, potrivit Jambek, este aruncat în ocean în fiecare an. Cât timp se descompune plasticul în molecule? De la 200 de ani până la eternitate.

Ştirile sunt pline de povești despre rechini sau delfini rătăciţi în jungla de gunoi, vietăţi care înghit pungi de plastic – 400 de mii de mamifere mor în fiecare an din cauza poluării cu plastic. Locuitorii oceanului, de la zooplancton la balene, au început să se hrănească cu microplastice – particule cu dimensiunea de până la 5 mm. Peștii, mamiferele și păsările le iau ca hrană. Se estimează că microplastica din întreaga lume reprezintă aproximativ 10% din acoperirea plajei. Plasticul este peste tot: în apă, în aer, la animale. Și în om.

Dulap „Grămada de gunoi” a fost inventat de Misha Kahn când el curăța Dead Horse Bay în Rockwells (o serie de plaje unde grămada de gunoi acoperea coasta în loc de nisip).

Plastic rău

Plasticul a fost inventat la sfârșitul secolului XIX, dar au devenit răspândit la mijlocul secolului XX. Este ironic că la început plasticul a ajutat chiar la salvarea naturii: a înlocuit fildeșul, din care au fost fabricate tastele de pian, bilele de biliard și alte obiecte. În anii ’50, el a eliberat gospodinele de munca grea – spălarea vaselor: vasela de unică folosință era foarte ieftină.

Astăzi, avantajul s-a transformat dezastru: 40% din produsele din plastic sunt concepute pentru o singură dată. Practic, acesta este ambalajul – adică ceea ce este aruncat imediat după cumpărare. Costul scăzut al materialelor plastice provoacă poluare cu plastic.

Nu numai cei care aruncă gunoiul sunt vinovați de poluare: principala sursă a problemei sunt companiile care produc produse în containere de unică folosință. Giganții globali Coca-Cola, PepsiCo, Amcor și Unilever și-au anunțat intenția de a „asambla și recicla 100% din ambalaje”.

În vara anului 2018, Parlamentul European a votat interzicerea completă a vaselor de plastic. Interzicerea pe teritoriul Uniunii Europene va include, de asemenea, paie pentru cocktail-uri, bastoane pentru baloane, mixere pentru cocktail-uri, etc. Un număr tot mai mare de țări au interzis pungile din plastic, iar amenzile și sancțiunile pentru cei ce încalcă sânt până şi la închisoare. Statele Unite, Canada, Regatul Unit și alte câteva țări au adoptat deja legi care interziceau microplastica în produse cosmetice.

Plastic bun

În țările civilizate, proiectanții nu pot sta: inventează materiale noi și încearcă să transforme gunoiul în obiecte de dorință.

Britanica Charlotte Allen pledează pentru mai puțin gunoi. Și designul îl foloseşte ca instrument pentru rezolvarea problemelor sociale. Cum ea creează articole utile? Colectează propriile deșeuri menajere.

  • Crafting Plastics Studio a dezvoltat un nou plastic ecologic, obținut din amidon de porumb și ulei vegetal ieftin.
  • Studios M-L-XL – piatră artificială Silicastone, a cărui fabricare folosește deșeuri din producția de silicați.
  • Italianii Orange Fiber au învățat să creeze țesături din deșeurile generate în producția de suc de portocale.
Biroul Gyro al designerului australian Brody Neil este o nouă capodoperă din reciclare. Plasticul din care este făcută masa de lux este gunoiul colectat de pe plajele din întreaga lume, inclusiv Tasmania, Hawaii și Cornwall.

Chiar și structurile orientate comercial sunt sfătuite să acorde atenție la deșeuri. Adidas a creat o formă pentru jucătorii de la Manchester United din plastic reciclat, marca de modă spaniolă Ecoalf produce adidași din plastic colectat din râuri și oceane. Un ton bun printre vedetele business show-urilor a îmbracat o rochie din material reciclat la o petrecere de modă. Produsele Sustainable nu mai arată urât. Sunt plăcute atât vizual, cât și la atingere. Își ocupă nișa în segmentul de lux: deja menționată Orange Fiber a folosit marca Salvatore Ferragamo în colecția sa.

Michael Anastassiades a sugerat să întoarcă fântânile cu apă potabilă pe străzile orașului. Proiectul său A Fountain For London își propune să reducă numărul de sticle de plastic.

Designerul Michael Anastassiades a sugerat întoarcerea fântânilor cu apă potabilă pe străzile orașului, pentru a înlocui sticlele rău intenționate din plastic. Proiectul se numește A Fountain pentru Londra. Prototipul Anastassiades este o fântână laconică din alamă care este la modă astăzi. Rezultat: peste 8 mii de litri de apă se beau pe lună din două modele instalate în stația Liverpool Street, ceea ce corespunde conținutului a 16 mii de sticle.

Cu instalația sa Sisal Sanctum, designerul Fernando Laposse a atras atenția asupra sisalului, un material ecologic, testat în timp, realizat din fibre de agave.

Mexicanul Fernando Laposse oferă un alt mod: de ce să inventezi ceva nou, dacă poți profita de ceea ce a fost testat de timp. Odată cu instalarea lui Sisal Sanctum, el a atras atenția asupra sisalului, un material din fibră de agave. Astăzi, aproape că nu este la cerere în producție, în timp ce este durabil și ecologic. Laposse a așezat în interiorul ecranelor semicirculare împletite în sisal canapele și poufuri realizate din același material și le-a atribuit o pază „sisal”.

Charlotte Kiger a dezvoltat articole experimentale din deșeuri industriale – praf de poliuretan comprimat.

Charlotte Kigger a inventat vaze și scaune din deșeuri industriale – praf de poliuretan comprimat. Însuși Charlotte se numește designer de materiale: în centrul experimentelor sale se află materialele. Este evident că noile modificări ale plasticului vor stimula apariția de noi forme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *